Tuesday, June 1, 2010

.::1001 Tentang Vitamin B Complex::.


hurmmmm petang2 ni rasanya nak berceloteh tentang hal kesihatan lah pulak, since semalam aku pergi HKL so hari ni baru terfikir nak google nama2 vitamin yang farmasi tue bagi...so far tak ada lah banyak vitamin tue, ada 2 jenis vitamin kat sini VITAMIN B Complex dengan Acid Ascorbic.Even thou aku ni bukanlah pakar dalam bidang ni tapi aku research2 kat website lain untuk kenal apa yang aku makan nie.So meh kite kenal dulu apa tue VITAMIN B Complex niehh:


Ekceli B complex macam spark plug dalam tubuh badan lebih kurang macam dalam enjin keta tue (jgn bayang lebih2 okay). Ia nya akan convertkan gula (karbohidrat/glucose) kepada tenaga (korang ingat Myvi jer ke leh convert pada Passo???:p). So secara logik akalnya orang yang mendapat diabetes adalah mereka yang kurang B complex dalam badan sebab itu gula x dpt diconvertkan kepada tenaga. Rasa lapar atau penat adalah satu tanda tubuh kita memerlukan gula diconvertkan kepada tenaga.Peranan lain Vitamin B Complex ni jugak beperanan dalam:
• Membantu memetabolismekan
- karbohidrat
- Lemak
- Protein
• Anti stress
• Mengurangkan risiko kecacatan kelahiran seperti kecacatan otak dan kecacatan saraf tunjang.
• Asid Folik, B6 dan B12 membantu merendahkan paras homosisteina dalam darah
• “B” for beauty atau beebee– True beauty radiates from within.
• Perlu bagi urat saraf (essential to initiate nerve transmission).
• Membantu meninggikan sistem pertahanan badan
Vitamin B kompleks merupakan kumpulan dari 12 zat yang larut dalam air.8 vitamin yang larut dalam air termasuk:
1.thiamine (B1)
2.riboflavin (B2)
3.niacin (B3)
4.Acid pantothenic (B5)
5.biotin (B7)
6.pyridoxine (B6)
7.Acid folate (B9)
8.cyanocobalamin (Vitamin B12)


Satu-satunya vitamin yang lengkap (Complete B) - Mengandungi 8 keluarga B.Jika salah satu daripadanya kurang Vitamin B berkenaan tidak berkesan. Keluarga B yang di maksudkan adalah sepeti di atas. Jadi bila beli vitamin ni nanti kat Farmasi sila pastikan cukup 8 okay!!So apa korang agak kalau korang kekurangan Vitamin B complex ni?? jawapannya ada kat bawah sila scroll ke bawah dan terus membaca.


TANDA-TANDA KEKURANGAN B-COMPLEX


• Dandruff
• Mental & Emotion – Depression, Anxeity, Moodiness, Difficulty concentration.
• Keletihan / tidak bermaya.
• Tidak dapat duduk diam (resah-gelisah).
• Panik (Mengelabah / buntu).
• Sedih tanpa punca (termenung).
• Kekurangan selara makan.
• Sembelit.
• Water retention
• Sensitivity to light
• Insomnia
• Hair Losess
• Kebas
• Ruam
• Pre-menstrual tension


2. SEVERE DEFICIENCY


- Boleh lihat ‘crack mouth corners, mata
- Sore lips
- Sore tounge
- Digestion – showing of excessive gas

Selain tue apa yang boleh menyebabkan B complex ni hilang?

3. SEBAB-SEBAB KEMUSNAHAN B COMPLEX

• jenis larut air - perlu sentiasa di ganti
• Boleh musnah oleh matahari/ heat/haba – process memasak.
• Memakan banyak gula boleh menghabiskan B complex. Eg satu botol Coca-cola perlu 5 kali vitamin B untuk menukarkan Coca-Cola ke bentuk tenaga.
• Alkohol boleh memusnahkan simpanan B Complex.
• Stress - tekanan mental dan fizikal musnahkan B Complex.
• Kegunaan anti-biotik, pil penenang perasaan, pil tidur dan racun serangga memusnahkan vitamin B Complex.
• Pil perancang meningkatkan keperluan Vitamin B Complex.

4. Siapa yang patut amek Vitamin nie??

• Orang demam
• Stress

• Kaki Arak (tangan arak perlu tak ea amek?)
• Mereka yang terlibat dengan aktiviti yang meletihkan
• Pengguna pil perancang
Jerawat (acne/pimple)
• Alahan dari perasa MSG (Alah wak lu...pantang konon..pantang jumpa adalah)
• Gementar (nervous siotttt)
• Membantu dalam masalah berkaitan PMS, Mengandung dan masalah Menopause – terutama B6 , Awas B6 tidak boleh diambil secara tersendiri ia mesti di gabungi dengan ke lapan-lapan keluarga B
Sumber Vitamin B complex boleh ditemui dalam:
Diet seimbang perlu ada semua vitamin B yang diperlukan, oleh kerana ia larut dalam air dan kerana ia juga tidak boleh disimpan oleh tubuh, kita memerlukan sumber vitamin B complex dari makanan harian kita.Vitamin B1 dan B2 boleh ditemui dalam bijirin, biji-bijian, kentang, makanan laut, hati, dan kacang merah.



Vitamin B3 boleh ditemui dalam hati, ikan, ayam, kacang, biji-bijian, dan kacang kering. Vitamin B5 boleh dijumpai di hampir semua makanan. Ikan, ayam, kentang, bibit gandum, pisang, dan kacang kering merupakan sumber yang baik dari vitamin B6. Vitamin B7 boleh didapati dari kacang tanah, hati, kuning telur, pisang, semangka, dan jeruk. sayuran berdaun hijau, hati, buah jeruk, kacang, kacang polong, kacang kering, dan roti gandum mengandungi vitamin B9. Vitamin B12 boleh didapat dalam telur, daging, susu, dan produk susu.


So selepas membaca entry kesihatan aku nie adakah korang sedar yang korang ni terlebih vitamin ke terkurang??atau pun korang skrg memang di tahap da best?apa2 pun sebelum korang bercadang nak meninggalkan laptop korang dan berlari membeli Vitamin B Complex please survey first okay!

anyway untuk penerangan lebih dalam lagi sila ke CLICK1 or CLICK2 or CLICK3 or CLICK4 untuk maklumat lanjut...see u next time...:)

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...