Saturday, October 27, 2012

Part I: I was there

Assalammualaikum semua,

Salam Aidiladha buat semua yang tersesat berhenti membaca pulak kat blog ni..huuhuhuh 2 minggu kot tak jenguk blog lepas balik dari vacation. Hurmmm biasalah bila dah cabut lari meninggalkan kerja2 di meja, akhirnya pulang ke meja juga hahaha..(padan muka ko jim). Anyway, whatever pun jim dah siapkan pun semua2 tue within this 2 weeks. So skrg ni mood nak citer apa seronoknya ke Ho Chi Minh City...

Okay, 1stly kite citer bab spending money hehe:

Flight tickets : RM480 return by Tiger Air (we travel trough Changi Airport since paling dekat dgn JB)
Hotel: RM322 (untuk 4hari 3malam by online booking)
Ticket Bus: RM1.50 lebih kurang macam tue lah = VND4000 per person and plus another VND4000 jika bawak beg besar |(^_^)|
Makan: Kiteorang bawak makanan sendiri (rendang+serunding+gardenia+maggi+sardin+etc) sebab kat sana susah nak dapat makanan 100% Halal dan mengikut citarasa Msia.
Trip to Chu Chi Tunnel: USD16.00
Trip to Mekong Island: USD40 macam tue lah tak ingat sebab ada discount lah bagai
Shopping: Please lah jangan tanya sebab jawapanya ^Infinity^ wahahahaha
Taxi ke Airport: RM30 = VND200,000.00
Vacation rating: 4.5/5 (takleh bagi 5 sebab penat coz turun naik bus bagai, tak disarankan untuk orang yang berusia untuk program jim nie, tapi untuk backpackers you are most welcome)

Pengalaman yang amat menyeronokkan itu yang jim leh cakap..dari naik flight, naik bus awam, naik van, naik taxi, naik boat kayu, naik perahu, naik kereta kuda, naik motor jer jim tak sempat hahaha..tapi seyes memang awesome, korang pergi lah jugak melihat kehidupan orang vietnam disana. Yang paling jim hairan susah sangat nak jumpa orang gemuk kat sana, and size kasut perempuan yang paling besar hanyalah 39!..sapa2 yang kaki size 8 keatas tue tgk jer lah kasut2 diorg yang gorgeous n murah gilerw tue yer :p dah2 jim malas nak citer panjang karang korang tertido plak. Meh layan gambar:

bus ni bawa kami dari airport ke Ben Thanth Market
boleh dikatakan motosikal adalah transport wajib ada
Hotel Budget Hoang Gia Huy

Mata wang yang digunakan Vietnam Dong dan USD serta line phone VietMobile

kedai pertama yang kami tuju

Saigon in developing
Saigon night scene

Saigon Square @ 9 pm

Saigon full of handcraft

Saigon morning market

kedai fresh flower jangan citer lah bersepah and siang malam bukak yg penting murah giler!

I was in Chu Chi Tunnel

Bersama menumpang family org lain hahaha (tetibe jer jd ank angkat)

arak exotic....(ada beran?)

Rong Vang Vietnam Water Puppet!

while waiting I captured this in front of my hotel (-_-)




korang, jim tak larat dah nak hupload gambar...nanti jim sambung ea...kekekeke jom pi tgk tv lak...ada citer best nie huuhuhuhu.

^thanks for drop by here \(^_^)/^

4 comments:

  1. Best nye jim... tengok ikan besar tu mcm takut je nk makan...

    My recent post : #8 Idea Menulis Blog

    ReplyDelete
  2. assalam..salam aidiladha dari mama..bestnya holiday ke vietnam..ehem berapa helai tapau kain dr sana?..baju `perantin` buat tak sekali?.. :)

    ReplyDelete
  3. manan Qayyim: wahahaha sedap tu ikan tu dibakar wat cicah air asam hehehe

    mama: jim tak buat baju perantin pun, jim banyak shopping baju casual especially MNG...mama ni tak habis2 mengusik jim

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...