Sunday, February 10, 2013

1st Entry for 2013

Assalammualaikum,

Hye readers...hope semuanya sihat sejahtera, sorry lah baru kembali menghupdate entry sejak entry terakhir tahun lepas...tahun baru cina nie baru ada masa nak godek2 blog jim nie..hehe, anyway citer 2013 teramatlah busy termasuk sabtu dan ahad...dan ini akan berlanjutan sehingga insyallah August 2014. Okay, kenapa tetibe jer nak up entry nie...alkisah pagi nie terbaca satu post kat FB kenalan yang berbunyi ~calon suami awesome!~:

sumber:CLICK

1. Solat fardhu cukup 5 waktu.

2. Ada kerja tetap gaji RM1800-2500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh antar ke tempat keje. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau.

3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantek. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan.

4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain.

5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.”

6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah.

7. Dia paham kamu, kamu paham dia. Paham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk dan positif serta optimis.

8. Gedik joget-joget/nyanyi-nyanyi pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu.

9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw..”

10. Belajar takat SPM/Sijil je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD dan bertanggungjawab.

11. Kalau dia jenis diam tak delah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun tadelah sampai dia mengata-ngata orang lain.

12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak.

13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika da kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung.

14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri/anak sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi.

15. Jenis senyum sokmo.

16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu)

Itulah 16 ciri yang awesome tue...tapi mana nak charik!! (nada Johan MLM) lelaki macam ni zaman sekarang nie yer tak...hehe saja jer up ni pasal ramai sangat tanya jim bila lagi rumah jim nak bertangga huhu...~hanya Allah yang tau rahsia itu~ apa-apa pun buat rakan taulan yang dah berjaya berumah tangga dan beranak pinak, jim doakan kalian semua bahagia hingga akhir hayat. Amin.
^thanks guys sudi singgah and follow bagi yang sanggup follow blog tak berinfo sangat nie :)^

9 comments:

  1. assalam dear..bznya dia sampai 2014.. ;)
    mesti cepat naik pangkat ni !!..susah nak jumpa lelaki2 yg sempurna segala2nya skrg ni, kalau adapun sorang dua je yg masih ujud kat dunia ni !! ha2x..
    apapun mama doakan `sidia` adalah insan yg sempurna dan sedia menangis & ketawa bersama jim nanti..amin..

    ReplyDelete
  2. huhuhu...mama memang tak ada yang sempurna tapi sedap mata memandang, hati pula tenang tue pun dah cukup dah..a'ah memang busy giler...naik pangkat tue tak lah...naik angin jer skrg ni kat office hahahaha

    ReplyDelete
  3. susah nak cari lelaki macam ni sekarang. huuu. satu dalam sejuta. kehkeh

    btw follow sini kak :
    terima kasih sudi singgah blog saya ye

    ReplyDelete
  4. amanina,
    huhu tuelah..kalau ada pun takkan nak kat kite yang serba kekurangan ni kan...anyway good luck!

    ReplyDelete
  5. nice day:)
    saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
    yang saya kemarin..


    bagi-bagi motivasi yaa.. :)


    http://wisataoutboundmalang.com/

    ReplyDelete
  6. ijin nyimak ya gan :)
    salam kenal dari kami outbond di malang :)
    jangan lupa kunjungi kami di website kami : http://www.nolimitadventure.com/

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...